راهنمای سفر به استانبول، ترکیه
استانبول یکی از دیدنیترین و جذابترین کلانشهرهای دنیا است؛ شهری که طی قرنهای متمادی، تحت سلطهی امپراتوریهای متعدد قرار گرفته است و در مرز دو قارهی آسیا و اروپا قرار دارد. این شهر در حدود سال ۱۰۰۰ میلادی پایهگذاری شده است. استانبول به خاطر گذشتهی پر فراز و نشیب و تاریخ پر تلاطمش، آثار تاریخی متعددی از دوران مختلف تاریخ دارد. جاذبههای تاریخی این شهر به قدری دیدنی است که همهی سلیقهها را راضی میکند. این شهر زیبا، چهار جاذبهی گردشگری مهم و مشهور دارد که عبارتاند از موزهی ایاصوفیه، کاخ توپقاپی، مسجد آبی و بازار بزرگ. علاوه بر این چهار جاذبهی اصلی و مهم، هزاران جاذبهی تفریحی، تاریخی و طبیعی دیگر در استانبول وجود دارد که میتوانید روزها برای تماشای آنها وقت بگذارید بدون اینکه خسته شوید. البته بیشتر جاذبههای این شهر، حوالی بخش تاریخی آن متمرکز شدهاند اما در نواحی دورتر هم جاذبههایی وجود دارد که برای سر زدن به آنها میتوانید برنامهریزی کنید.
ایا صوفیه
ساختمان فعلی ایا صوفیه در دورهی امپراتوری بیزانس در سال ۵۳۲ میلادی بنا به دستور امپراتور ژوستینین اول ساخته شد. این بنا، حکم یک بیانیهی متکبرانه را داشت که ثروت، قدرت و تواناییهای فنی این امپراتوری را به جهان نشان میداد. تا حدی که نواحی اطراف تخت پادشاهی که در این بنا قرار داشت، به عنوان مرکز دنیا شناخته میشد. بعد از اینکه سپاه عثمانی، قسطنطنیه را تسخیر کرد، این کلیسا به مسجد تبدیل شد و در نهایت در قرن بیستم میلادی به موزه تبدیل شد و هنوز هم مهمترین جاذبهی نمادین استانبول است.
کاخ توپقاپی (Topkapı Sarayı)
این قصر به دستور سلطان محمد فاتح یکی از پادشاهان امپراتوری عثمانی در قرن پانزدهم میلادی ساخته شده است. این مجموعهی وسیع و باشکوه، نمایش خیرهکنندهای از هنر اسلامی است. حیاط باشکوه این بنا با کاشیهای زیبا و دستساز تزیین شده است. فضای داخلی اتاقها، تالارها و برجها و دیوارهای این مجموعهی دیدنی، هر کدام گوشهای از شکوه و عظمت آن را به تصویر میکشند. یکی از دیدنیترین بخشهای کاخ، حرمسرا است، جایی که همسران و فرزندان پادشاه در آن زندگی میکردند. بارگاه دوم کاخ، جایگاه آشپزخانهی سلطنتی و بارگاه سوم جایی است که اتاق خصوصی پادشاه در آن قرار دارد. علاوه بر بنای این کاخ و تزیینات چشمگیر آن، آثار و اشیای بهجامانده از آن دوران که میراث امپراتوری هستند و بخش زیادی از آن را آثار مذهبی تشکیل میدهند، بخش دیگری از دیدنیهای این کاخ باشکوه را تشکیل میدهند. برای اینکه این کاخ مجلل را کامل ببینید باید حداقل نصف روز زمان در نظر بگیرید.
کاخ توپقاپی بخشی از منطقهی تاریخی استانبول است؛ مجموعهای از آثار تاریخی که در سال ۱۹۸۵ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاند.
مسجد آبی (مسجد سلطان احمد)
یادگار بزرگی که سلطان احمد برای پایتختش به جا گذاشت، مسجد زیبایی است که به خاطر تزیینات و رنگ کاشیهای آن، مسجد آبی نامیده میشود. این مسجد بین سالهای ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۶ ساخته شده است و مثل مسجدالحرام، شش مناره دارد. فضای داخلی، عظمت بنا و تزیینات زیبای این مسجد باعث شده که یکی از بهترین نمونههای معماری عثمانی باشد. یکی از بهترین بخشهای سفر به استانبول، قدم زدن در باغهای بین مسجد آبی و ایا صوفیه است. جایی که از آن میتوانید شکوه و عظمت هر دو بنای زیبا را ببینید و از تماشای آن لذت ببرید.
پشت مسجد آبی، بازار Arasta Bazaar واقع شده است. این بازار مکانی فوقالعاده برای خرید سوغات باکیفیت است. اگر دوست ندارید در بازار بگردید میتوانید از موزهی موزاییک Great Palace دیدن کنید که بین مسجد و بازار واقع شده است.
بازیلیکا سیسترن (Basilica Cistern)
بازیلیکا سیسترن یکی از شگفتانگیزترین جاذبههای گردشگری استانبول است. این تالار زیرزمینی بزرگ که ظاهری شبیه قصر دارد با ۳۳۶ ستون در ۱۲ ردیف نگه داشته شده است و در زمانهای دور به عنوان یک آبانبار سلطنتی مورد استفاده قرار میگرفته است. ساخت این مجموعهی بزرگ به دستور کنستانتین کبیر آغاز شده و در زمان ژوستینین یکم در قرن ششم میلادی به اتمام رسیده است. بسیاری از ستونهای به کار رفته در ساخت این بنا از سازههای پیشین مورد استفاده قرار گرفته و دارای حکاکیهای تزیینی دیدنی است. یکی از مشهورترین ستونهای این مجموعه، ستون مدوزا نام دارد و گوشهی شمال غربی بنا قرار گرفته است. سر مدوسا روی این ستون حکاکی شده است. مدوسا یا مدوزا در اساطیر یونان یکی از گورگونها، دختر فورسیس و ستو و تنها فناپذیر در بین آنها بود. او میتوانست هر کس را که به چشمانش خیره میشد، تبدیل به سنگ کند. در سفر به استانبول بازدید از این مجموعهی باشکوه را نباید از دست بدهید. ستونهای این آبانبار به زیبایی تمام نورپردازی شدهاند و انعکاس آنها در آب، تصویری فوقالعاده میسازد که بسیار تماشایی است.
نظر بدهید