بلک فرایدی - شرکت هواپیمایی پاژسیر مجری تورهای اقساطی از مشهد
بلک فرایدی (Black Friday) یا جمعه سیاه، یک روز خاص است که در آن فروشگاهها محصولات خود را با تخفیف استثنایی میفروشند. اما بزرگ ترین روز حراج در دنیا چه روزی است و چه فلسفهای پشت آن قرار دارد؟
بلک فرایدی (Black Friday) یا جمعه سیاه به روز جمعهی پس از روز شکرگزاری یا آخرین جمعه ماه نوامبر گفته میشود. امسال، روز 23 نوامبر یعنی 2 آذر 1397، جمعه سیاه خواهد بود. این روز یکی از مهمترین روزهای خرید و فروش محصولات مختلف در سراسر جهان است و از سال 1952 به بعد هر سال در آستانه کریسمس و تعطیلات سال نوی میلادی، مردم کشورهای مختلف به خصوص آمریکا میتوانند اجناس گوناگون را با تخفیفهای استثنایی بخرند. در این رویداد، بسیاری از فروشگاههای آمریکا از ساعت 6 صبح و حتی زودتر باز میشوند و فروش اجناس خود را از اولین ساعات روز آغاز میکنند. البته مردم از شب قبل جلوی فروشگاهها صف میبندند تا بتوانند اجناس مورد نیاز خود را در حراجی بزرگ جمعه سیاه بخرند.
تاریخچه بلک فرایدی
نام جمعه سیاه از روز 24 سپتامبر 1869 میلادی و موضوع رسوایی بازار طلا گرفته شده است. بعد از اتمام جنگ داخلی آمریکا، دوران دوازده ساله بازسازی آمریکا آغاز شد. در آن زمان، دو زمینخوار بزرگ به نامهای جی گولد و جیمز فیسک از طریق خریدهای عمده، انحصار موقت طلا را به دست گرفتند و سود بسیار زیادی به جیب زدند. دولت وقت آمریکا برای به ثبات رساندن قیمتها، حجم زیادی طلا را وارد بازار کرد، ولی این اقدام باعث ویران شدن زندگی بسیاری از افراد شد. آن روز را جمعه سیاه یا بلک فرایدی نامگذاری کردهاند.
اما چه شد که بلک فرایدی به معنای امروزی شکل گرفت؟ حسابداران را میتوانیم مخترعان اصلی Black Friday بدانیم. آنها در گذشته، قانونی نانوشته داشتند به این ترتیب که در ترازنامههای خود اگر به زیان میرسیدند از جوهر قرمز و اگر به سود میرسیدند از جوهر مشکی استفاده میکردند. معمولا حسابدارها در روز فردای عید شکرگزاری که سرآغاز خریدهای قبل از عید به حساب میآمد، ترازنامههای خود را مشکیرنگ میدیدند که به معنای سود بالای آنها بود. به همین دلیل در اوایل دهه 60 میلادی، فردای عید شکرگزاری را جمعه سیاه یا بلک فرایدی نامیدند. در سال 1961 هم پلیس فیلادلفیا به خاطر ترافیک و شلوغی وحشتناک خیابانها، لقب جمعه سیاه را روی این روز گذاشتند. روزنامه نیویورک تایمز هم در سال 1975 از این عبارت برای شلوغترین روز خرید و ایجاد ترافیکهای سنگین به علت خرید کردن مردم استفاده کرد.
حالا جمعه بعد از عید شکرگزاری در 20 ایالت آمریکا تعطیل رسمی است و این روز پرسودترین و شلوغترین روز خرید در سال شناخته میشود. جمعه سیاه، اکنون بزرگترین روز حراجی سال در سراسر جهان بوده و به یک سنت در آمریکا تبدیل شده است و تمام فروشگاههای آنلاین و فیزیکی از این موقعیت برای فروش کالاهای خود با تخفیفهای ویژه استفاده میکنند.
جمعه سیاه در کشورهای مختلف
بلک فرایدی ، سنتی آمریکایی است، اما در کشورهای دیگری چون کانادا، سنگاپور، بریتانیا، برزیل، مکزیک، هند، فرانسه و بسیاری از کشورهای سراسر جهان نیز رواج دارد و میزان فروش اجناس در این روز حداقل دو برابر روزهای معمولی میشود. برخی از کشورها هم بلک فرایدی مخصوص به خود را دارند. مثلا فروشگاه اینترنتی سوق در امارات نیز حراجهای فوقالعادهای با عنوان جمعه سفید دارد. در بریتانیا نیز آخرین جمعهی قبل از کریسمس، بلک فرایدی نامگذاری شده است.
اکنون خیلیها جمعه سیاه را با فروشگاههای اینترنتی بزرگ مانند آمازون میشناسند. این فروشگاههای اینترنتی از چند روز قبل تا چند روز بعد از بلک فرایدی ، کالاهای خود را با تخفیفهای ویژه به فروش میرسانند. طبق آخرین آمار، تقریبا نیمی از مردم آمریکا در حراجی Black Friday خرید میکنند و به همین دلیل ، این رویداد اهمیت بسیار زیادی برای فروشگاههای اینترنتی و فیزیکی دارد.
وسایل دیجیتال مانند گوشی موبایل و کنسول بازی، پوشاک، اسباب بازی و پکیجهای مسافرتی از جمله محصولاتی هستند که هر ساله تخفیفهای بسیار خوبی میخورند و به همین دلیل طرفداران زیادی در بلک فرایدی دارند. کالاهایی که در این روزهای خاص حراج میشوند، تعداد زیادی ندارند و خیلی زود به فروش میرسند. پس اگر قصد خرید در این حراجی بزرگ را دارید باید سرعت عمل زیادی داشته باشید و تا جای ممکن، کالای مورد نظر خود را از قبل مشخص کنید تا وقتتان را برای بررسی مدلها و مقایسه قیمتها از دست ندهید.
نظر بدهید